Sunday, September 21, 2008

Tiada Ruang Bagi Atlet "Manja"

Datuk Ismail Sabri Yaakob, Menteri Belia dan Sukan memberi amaran keras kepada sesetengah atlet negara yang boleh dikategorikan sebagai 'manja' sehingga gagal mempamerkan persembahan dan kebolehan yang sebenar diperingkat antarabangsa.

Datuk Ismail memberitahu bahawa Kementerian Belia dan Sukan (KBS) tidak sama sekali akan berkompromi dengan atlet yang gagal memberi hasil yang diharapkan oleh negara. Tindakan yang bakal dikenakan kepada mereka adalah seperti menggugurkan mereka dari senarai atlet negara.

Ini kerana terdapat aduan dimana sesetengah jurulatih asing yang diambil oleh negara berputus asa disebabkan tingkah laku atlet negara kita yang bersikap sambil lewa dan tidak serius dalam menjalani latihan.

Tindakan ini difikirkan wajar kerana tidak seharusnya KBS melaburkan wang yang banyak hanya untuk 'membela' atlet yang 'manja' ini. Ini hanya membazirkan duit negara. Oleh itu, diharapkan dengan amarana ini, para atlet negara dalam apa jua jenis sukan dapat memberikan persembahan yang terbaik disamping menjaga disiplin mereka agar prestasi sukan di negara kita mampu diperbaiki dan dipertingkatkan agar martabat sukan kita mempu dimercu yang tinggi...

No comments: